Zoek je een tekstschrijver voor storytelling? Wij vertellen jouw verhaal!
Storytelling is een hot topic. Maar het mag dan nu een trend zijn, het vertellen van verhalen is al een eeuwenoude traditie. Waarom? Dat is niet zo gek! Wetenschappelijk onderzoek toont steeds weer aan dat mensen verhalen veel makkelijker onthouden dan droge presentaties met feiten en data. Een verhaal geeft grip, legt op een vanzelfsprekende manier verbanden en dat zorgt voor een samenhangend geheel in iemands hoofd. Niet te onderschatten is ook de invloed van menselijke besluitvorming die grotendeels wordt bepaald door emotie. Pas nadien zoeken we rationele argumenten bij hetgeen we voelden toen we in eerste instantie met iemand of iets geconfronteerd werden. Dus ook met een verhaal dat ons aansprak. Het principe van cognitieve disssonantie gaat hier op, wat betekent dat we er alles aan zullen doen om onszelf in onze eerste overtuiging te bevestigen. Al deze wetenschappelijke resultaten ondersteunen het feit dat storytelling razend interessant is als instrument voor effectieve marketing. Wil je dat jouw bedrijf of jouw merk een vaste plek krijgt in het brein van prospects en klanten? Dan is niets zo effectief als werken met verhalen. Een storytelling tekstschrijver neemt je bij de hand!
Verhalen in allerlei soorten
Misschien denk je in eerste instantie: mijn merk of bedrijf (of mijn opdrachtgever) heeft niet echt een spannend verhaal dat leest als een jongensboek. Ze zijn op een bepaald moment begonnen en daarna stapsgewijs succesvol geworden. Ach, laten we eerlijk wezen. Niet elk bedrijf heeft een geschiedenis zoals Apple of Tesla. Soms gaan dingen zoals ze gaan. Maar dat wil echt niet zeggen dat er geen verhalen te vertellen zijn. Er is met storytelling namelijk veel meer mogelijk. Want naast het feit dat je een organisatie zelf centraal kunt zetten, kan je dat ook doen voor de producten, de mensen, de filosofie of compleet andere aspecten. Mogelijkheden genoeg, ook al zie je nu nog niet precies waar de kansen liggen! Een aantal soort verhalen die je uit een organisatie kan filteren:
- Het ‘wie ben ik‘ verhaal: met dit verhaal laat je zien wie je bent. Je gebruikt voorbeelden, illustreert je filosofie.
- Het ‘waarom ben ik hier‘ verhaal: natuurlijk moet de schoorsteen roken, maar jij hebt vast een oplossing voor een probleem bedacht of een dienst of product waardoor mensen een makkelijker leven hebben. Laat zien hoe en waarom je het bedacht hebt en waarom jij het belangrijk vindt dat jouw product er is. Het geeft precies aan hoe diep van binnenuit jij gemotiveerd bent en dat komt erg sympathiek over.
- Het verhaal over ‘jouw visie‘: wat is jouw kijk op de branche waarvoor je actief bent? Hoe wil jij dingen veranderen? Wat heb je ervaren toen je mensen in contact bracht met jouw oplossing en wat deed dat met hen en ook met jouw motivatie? Welke kansen zie je om nog meer te verbeteren in jouw markt of met jouw product?
- Het ‘onderwijsverhaal‘: welke kennis heb jij in huis die voor lezers van toegevoegde waarde is? Wat kan je aan ze overbrengen waar ze een voordeel mee kunnen behalen? Welke valkuilen waar je zelf bent ingetrapt kan je met ze delen, om te voorkomen dat hen hetzelfde gebeurt? Vanuit jouw motivatie om je doelgroep te helpen, creeer je sympathie, autoriteit en geloofwaardigheid.
- Het ‘ik snap jou of weet wat je denkt‘ verhaal: als je erin slaagt om echt te begrijpen wat jouw doelgroep beweegt, spreek ze daar dan op aan. Ze zullen warme gevoelens krijgen als ze het idee hebben dat je ze snapt en er bent om hen te helpen.
De opbouw van een goed verhaal
Bovenstaand overzicht met soort verhalen is niet uitputtend, er is nog veel meer mogelijk. Maar het geeft al aan dat je een verhaal vanuit allerlei invalshoeken kunt opschrijven. Dat is het mooie van storytelling, er zijn overal aanknopingspunten. En een goede tekstschrijver met uitstekende interviewvaardigheden en vraagtechnieken, zal erin slagen om deze aanknopingspunten bij je te vinden. Ook al ben je er zelf wellicht nu nog blind voor. Vervolgens is het zaak om een verhaal ook op een goede manier te structureren en het de juiste dimensies te geven. Zo boeit de storytelling tekstschrijver zijn lezer vanaf het eerste moment en houd je zijn aandacht vast tot de climax aan het einde. Een verhaal heeft:
- Een opening, een begin en een einde en het staat volledig op zichzelf. Met andere woorden, ben je klaar met het lezen van een verhaal, dan is het ook echt afgerond en zijn er geen open eindjes meer. Denk maar aan een sprookje: ze leefden nog lang en gelukkig…
- Narratieve elementen, dus verhalende aspecten. Er is een hoofdpersoon of een hoofdonderwerp en een verhaal dat zich ontwikkelt. Er is een dilemma, een worsteling, een conflict, voor- en tegenstanders. Hierover moet gedurende het verhaal uitkomst geboden worden.
- Authentieke elementen, het is geloofwaardig, is waargebeurd of had werkelijk gebeurd kunnen zijn. Natuurlijk zijn sprookjes ook verhalen en deze zijn niet werkelijk gebeurd. Echter als het gaat om contentmarketing, wil je geen sprookjes vertellen. En dus is het realistische en waarachtige aspect van een verhaal juist bij storytelling erg belangrijk!
- Unieke en persoonlijke elementen. Het verhaal dat de storytelling tekstschrijver opschrijft, is one of a kind. Want jouw verhaal is alleen van jou en van niemand anders. Dat maakt het namelijk direct waardevol en geloofwaardig.
- Een emotionele waarde. Bij het lezen van een verhaal moet de ontvanger een gevoel, een emotie krijgen. Want het is juist die emotie die ervoor zorgt dat een verhaal blijft. Het mogen allerlei emoties zijn: van verliefdheid of affectie tot boosheid over een onrecht in de wereld of sympathie voor een underdogpositie. Zolang er maar emotie is die uiteindelijk het subject van het verhaal positief in het daglicht zet!
Waarom kiezen voor een storytelling tekstschrijver?
Is het je na het lezen van al deze aspecten gaan duizelen? Sorry, dat was echt niet onze bedoeling. Maar we schilderen graag een realistisch beeld over de complexiteit van storytelling. Want: naast al deze inhoudelijke elementen, is het natuurlijk ook van belang dat een verhaal gewoon lekker wegleest. Dat je van een dobberend meer in een kolkende rivier terechtkomt, om vervolgens te eindigen bij een prachtige waterval wiens schoonheid je overvalt. En tja, om dat te bereiken heb je echt een professional nodig. Een tekstschrijver die storytelling tot zijn of haar vak heeft gemaakt en de lezer meevoert, beroert en ontroert. Zoek jij zo iemand? VoilĂ ! En voor de zekerheid: wij houden van sprookjes, maar niet als we professioneel bezig zijn. Je mag dus rekenen op een proactieve, realistische aanpak met heldere doelen. Iets waar we allebei blij van worden. Want weet je, dat levert weer een mooi verhaal op!