Schrijven zonder inspiratie: 5 tips

Miriam Swaans

Miriam Swaans

Schrijven zonder inspiratie: 5 tips

Ik geniet ervan als er weer eens een schrijver opdoemt in een zoetsappige romcom of een meeslepend boek. De knappe jonge vrouw met haar roze notitieboek, dagdromend op een klassiek bankje in het herfstige park. Of de charmante, verstrooide forty-something man, vaak met donkere krullen, zittend aan een ouderwets bureau met een spiksplinternieuwe macbook en een grote koffiemok. Geïnspireerd dat ze zijn! Ze schrijven vervolgens uren onafgebroken en de woorden stromen vloeiend uit hun pen. Voilà, daar is hun bestseller of wekelijkse column met duizenden lezers. Zwijmel…

Wakker worden! In het echte leven gaat het niet zo. Nooit zelfs. Ook niet bij mij. Als schrijver ben je echt niet de hele dag geïnspireerd. Ik moet gewoon schrijven, dat is mijn werk. Want: geen woorden, geen brood. De ene dag gaat schrijven van een leien dakje en de andere dag is het een gevecht.

Mensen vertellen me regelmatig dat ze vaker willen schrijven, voor business of plezier. Ze zeggen alleen meestal geen inspiratie te hebben. Dat zette me aan het denken over wat mij in de juiste flow brengt of waar ik mijn ideeën vandaan haal.

Daarom vandaag vijf tips die je helpen om toch te gaan schrijven als je even inspiratieloos bent.

Stop met hopen

Het komt misschien heel soms als de bliksem, dat ene goede idee. Bij mij vaak tijdens het koken, bij het opstaan of een goede cappuccino. Maar in verreweg de meeste gevallen moet ik mezelf gewoon aanzwengelen. Dus de allereerste tip: stop met het hopen op inspiratie en ga er voor werken. Al die keren dat ik hoopte dat het briljante idee nog wel zou komen, was de realiteit dat ik elke dag meer aanhikte tegen een naderende deadline. Die klus werd steeds groter en zwaarder. Een blok aan mijn been.

Maak een plan

Maak korte metten met abstract denken. Zet geen stip op de horizon. Zet niet in je agenda dat je aankomende donderdag twee uur gaat schrijven. Nee. Je schrijft vandaag tussen 10 uur en 14 uur een artikel van 1000 woorden met jouw visie op thema x. Volgende week dinsdag spendeer je 1 uur aan het finetunen van het concept en volgende week vrijdag om 11 uur ga je het publiceren op je website. Dat zijn nog eens plannen waar je jezelf op mag afrekenen! Oh ja, niks uitstellen. En liever schrijven aan het begin van de dag.

Verwijder prikkels

Zet alles uit. Ja, eigenlijk echt alles. Behalve Spotify en de deurbel misschien (voor een pakketje maak ik altijd tijd). Ook gebabbel op de radio leidt af, soms geldt dat zelfs voor de printer of de airco. Outlook en alle pop-ups van je browser: weg ermee. Je telefoon gaat natuurlijk ook op stil en vergeet ‘m niet weg te leggen. Zoek een rustige plek waar je niet wordt afgeleid. Schrijven in de koffiecorner heeft geen zin, ook niet als je een koptelefoon draagt. Ik vraag me altijd af waarom er zo ontzettend veel geromantiseerde stockfoto’s zijn van deze afschuwelijk stressvolle setting (misschien een eigentijds sprookje?). En die vergaderzaal met glazen wand: niet doen. Wedden dat je steeds kijkt wie er nu weer voorbij loopt? Kies een plek waar weinig mensen passeren. Rust is wat je nodig hebt.

Ben lief voor jezelf

Schrijven betekent schrappen. Tikken, deleten en weer opnieuw beginnen. Accepteer dat proces met je volle bewustzijn. Dat je iets weghaalt, betekent niet dat je faalt of dat je bagger hebt geproduceerd. Integendeel. In jouw schrijfproces heb je juist betere ideeën gekregen. Die waren niet ontstaan als je de eerste kladversie niet geschreven had. Geef zelf-saboterende gedachten dus geen kans en zet door. Of neem desnoods even een break (maximaal een paar minuten om te ontladen). Als je lekker aan het schrijven en het schrappen bent, geef je jezelf feedback. Dat is één van de unieke kenmerken van een goede schrijver. Dus ga zo door!

Daag jezelf uit

Natuurlijk is schrijven makkelijk als je op de automatische piloot iets op papier kunt zetten. Omdat je er al alles over weet of er al honderd keer over hebt verteld. Spannend is het dan echter niet. En dus ligt er verveling op de loer. Bij jezelf en straks ook bij je lezer. Daag jezelf daarom uit. Schrijf bijvoorbeeld een artikel over een onderwerp waar je zelf ook nog meer over wilt weten. De researchfase maak je zo extra interessant en leerzaam. Ook kan je eens nadenken over een andere vorm. Vlieg het onderwerp eens geheel anders aan, kies een ander perspectief. Schrijf een column, een blog met tips of een kritische reactie op een publicatie van iemand anders. Gewoon iets dat je niet eerder hebt gedaan, maar wat je best kan.

Guilty!

Ik biecht het maar op. Dit artikel is ook het eindproduct van een ochtend zonder inspiratie. Het was de vijfde poging om een nieuw artikel te schrijven. Ik vond steeds maar niks interessant genoeg. Ik kreeg schetsen niet af en overtuigde mezelf dat mijn schrijfsel niet goed genoeg was om mijn vorige publicatie te evenaren. Tussendoor ben ik zelfs sinterklaasgedichten gaan schrijven, in de hoop dat ik in de flow raakte. Ook niet gelukt. Totdat ik besloot dat het er vandaag echt van moest komen en het klaar was met het gezeur en getreuzel. Ik ben het internet opgegaan, op zoek naar… inspiratie. Daar was mijn onderwerp! Ik heb het beetgepakt, geschreven en geschrapt. En zo was deze blog er binnen het uur.

En dan is het nu weer tijd voor 15 ongelezen e-mails, drie gemiste oproepen en de twee andere deadlines van vandaag. Ik heb energie voor tien.

1 Reactie

Gabriel schreef:

Cool. Leest goed en heeft heel persoonlijke touches. Mooi gedaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *