Wie schrijft, blijft. Wie typt niet?

Maud Robberts

Maud Robberts

Wie schrijft, blijft. Wie typt niet?

23 januari is het ‘De Internationale Dag van het Handschrift’. Op deze dag vieren we dat een handschrift uniek is en een manier is om je creatief te uiten. Een ode aan het schrijven dus, want door al dat getyp wordt er tegenwoordig steeds minder geschreven. Is dat erg?

Bij Swaans Communicatie noemen we onszelf tekstschrijvers, maar schrijven – met pen en op papier – doen we eigenlijk veel te weinig. Teksttypers dekt de lading wat dat betreft beter. Want we typen wat af hier, met z’n drieën. Toch liggen er op elk bureau ook volgeschreven notitieboekjes, zwerven er overal pennen en gebruiken we stapels post-its. We werken dan wel ‘in de cloud’, schrijven is zeg maar nog steeds ons ding.

Schrijven versus typen
Zowel schrijven met de hand als typen op een toetsenbord heeft voor- en nadelen. Typen gaat in de regel veel sneller. Kun je blindtypen met tien vingers? Dan zou je zo’n 250 aanslagen en 50 woorden per minuut moeten halen. Probeer dat maar eens bij te houden met pen en papier! Bij een telefonisch interview tikken wij dus ook geregeld mee, simpelweg om de spreektaal van de geïnterviewde beter bij te kunnen houden.

Het nadeel van deze snelheid is dat wat je noteert je minder goed in jezelf opneemt. Schrijven kost meer tijd, omdat je meer moet nadenken: zo onthouden je hersenen deze informatie beter. Handig dus wanneer je een gesprek voert waarbij je goed wilt inhaken op de inhoud. Door steekwoorden mee te schrijven, heb je direct een geheugensteuntje en geven je hersenen een signaal als je iets opschrijft dat je eigenlijk niet begrijpt. Zoals we op school samenvattingen op papier schreven om beter te leren voor een toets, helpt schrijven ons nu om de informatie in onze teksten beter te ordenen.

Schrijven voor de motoriek en het creatieve proces
Er wordt weleens gezegd dat handschriften onleesbaarder worden, omdat we om te schrijven het toetsenbord gebruiken. Niet zo’n gekke gedachte, want er zijn andere processen actief in de hersenen bij typen dan bij schrijven. Schrijven stimuleert verschillende hersengebieden die een bijdrage leveren aan motorische vaardigheden. Zo zijn mensen die voor tekstverwerking veel de computer gebruiken trager wanneer ze met een pen een lijn moeten volgen: de fijne motoriek is door al dat getyp ruwer geworden. Ook in het creatieve proces helpt het om pen en papier te gebruiken: trager, slordiger en inspannender maar tegelijkertijd zorgt dat ervoor dat je meer nadenkt, brainstormt en reflecteert. Onmisbaar als je een foutloze tekst wilt afleveren.

Daarom vieren wij vandaag – en de overige 364 dagen van het jaar – ons handschrift!

Geen reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *