Het Sausje van Swaans
Geeft jouw tekst nét dat beetje extra
Het was een vrijdagmiddag, op een tijdstip waarop veel vrijmibo’s al op hun einde liepen. De vijf zat al even in de klok. Op Swaans Headquarters was bijna iedereen weg toen de telefoon nog rinkelde. Een communicatiemedewerker van een onderwijsorganisatie belde. “We hebben een jaarplan geschreven, maar daar moet nog een Swaans-sausje overheen. Kunnen jullie daarvoor zorgen?”
Een Swaans-sausje, waar hadden we dat eerder gehoord? Toen we erover nadachten, kwamen we tot de conclusie dat we die vraag vaker krijgen, toevalligerwijs altijd als de vijf al in de klok zit (namelijk om vijf voor twaalf). Bedrijven die zelf al iets hebben getikt, maar nog iets missen. Iets waardoor hun tekst smakelijker wordt, hun boodschap krachtiger en hun publiek blijer. Hoe bereik je dat? Inderdaad, met een sausje. Misschien komt het door de wat scheve man-vrouwverhouding (1 staat tot 8) op ons kantoor, maar blijkbaar schatten anderen onze smaakmakende keukenskills hoog in.
Zoals we in Tilburg zeggen: wij zijn de beroerdste nie. Daarom presenteren wij met ongepaste trots: het Sausje van Swaans.
Het Sausje van Swaans doet het uitstekend op barbecues en mooi gedekte gourmettafels, maar vooral op borden. Liefst een beetje aan de rand. Het is een speciaal recept en een samenwerking met Restaurant Crijns in Bladel. “Roep maar wat er in moet en ik maak er wel iets lekkers van”, zei chef-kok Marc Crijns. In de keuken van Marc kreeg het Sausje van Swaans vorm, smaak, kleur en textuur. We begonnen met de basis, waarna we de saus minutieus finetuneden, tot zelfs de kleinste details in balans waren en we helemaal tevreden waren. Eigenlijk was het net als schrijven.
Het Sausje van Swaans, Brabants als Frank Lammers met een worstenbroodje op de jaarmarkt in Moergestel, maakt alles een beetje lekkerder. Net zoals wij dat doen, maar dan met woorden.
Dit zit er onder meer in
Red hot chili peppers
Een beetje pit mag best, toch? Deze Chileense pepers brengen ons op stoom. Daarom mogen ze niet ontbreken.
Lemon
Ter compensatie van de pepertjes. Lekker fris, zelfs hartje zomer.
日式泡菜辣酱
Daar is geen woord Frans bij.
Onze serveertips

Anouk
Welke saus is eigenlijk lekkerder dan truffelmayonaise? Nou, ik heb een nieuwe favoriet hoor: het Sausje van Swaans. Op mijn broodje met plantaardige kroketburger, sla en avocado vervang ik de truffelmayonaise tegenwoordig voor onze eigen saus. En ga je voor een simpel AVG’tje? Dan is het Sausje van Swaans erg lekker bij je vleesvervanger. Ook bij cajunaardappeltjes trouwens. Niet zo gek dat mijn eerste potje zo snel op was.

Inge
Men neme een plantaardige kipkrokantburger, een lekker briochebroodje met sesamzaadjes (voor de liefhebbers heb ik nog wel een goed recept!), een plakje kleffe cheddarkaas, een handje ijsbergsla, eventueel wat schijfjes tomaat, augurk of jalapeño voor de liefhebber. Én natuurlijk het Sausje van Swaans, voor nét dat beetje extra pit en romigheid. Perfecte hap voor vrijdagavond. Niks meer aan doen. Behalve misschien wat aardappeltjes in de oven schuiven voor erbij. Daar is onze saus namelijk ook heul lekker bij.

Maud
Mijn lunch bestaat meestal uit een simpele boterham. Maar op thuiswerkdagen wil ik nog wel eens gek doen. Met een krentenbol met pindakaas of een beschuit met boter en jonge kaas bijvoorbeeld. Lange tijd was toast met mayo, een plak oude kaas en een gekookt ei favoriet. Maar sinds het Sausje van Swaans heb ik een verbeterde variant op deze lunchhap: besmeer een sesamcracker met een dun laagje saus, skip de kaas (less is more) en beleg met plakjes ei – liefst zachtgekookt, zeg een minuut of acht. Met een beetje gemalen zwarte peper geef je de sambal in de saus extra cachet.

Miriam
Mix knapperige baby romaine-sla, zelf in de oven gedroogde kerstomaatjes en gegrilde kipreepjes (of vega kipstuckjes) in een kom. Voeg toe: al het andere wat je verder lekker vindt, zoals in mijn geval avocado, komkommerblokjes, wat pitten en een eitje. Dan het Sausje van Swaans erover en als je wilt zondigen nog wat parmesan. Stevig desembrood erbij en je salademaaltijd is compleet.

Cezanne
Het Sausje van Swaans bleef een tijdje uit het zicht van mijn huisgenoten. Tot we een keer barbecueden en hele repen vers stokbrood in het arme kleine potje verdwenen. Jammer, want ik hierdoor was the word out (en de pot leeg). Ik verheug me daarom op een nieuwe batch. Dan maak ik een lekker broodje burger (à la Inge). Of een salade zoals die van Miriam. Daarna zwiep ik het laatste korstje nog even lekker door de pot. En verstop de saus in de groentela. Daar kijkt toch niemand.

Nora
Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik niet zo vaak ergens saus bij eet. Ik giet niks over mijn bloemkool, mijn hamburgers beleg ik alleen met groenten en er hoeft van mij geen mayonaise bij een gebakken ei. Wel gebruik ik saus als dip. En ik heb bijna al mijn snacks in het Sausje van Swaans gedoopt. Van ham-kaastosti’s tot Brabants worstenbrood. En van knakworsten tot maïswafels. Mijn man keek mij wel even verbaasd aan toen ik mijn Bugles-chips vulde met het sausje. Maar nadat hij het proefde, was de pot binnen twee dagen leeg.

Hilde
Hoewel ik gek ben op lekker eten, ben ik geen fantastische kok. Ik ben nogal van het experimenteren en dat pakt niet altijd even goed uit. Het zal geen toeval zijn dat mijn man inmiddels liever zelf kookt thuis. Met het Sausje van Swaans wist ik zelf raad: op een verse zuurdesemboterham met wat sambal en oude kaas. En houd je net als ik van havermout? Dan kan ik je een hartige havermout met groentebouillon, cherrytomaatjes, wat oude kaas (of edelgistvlokken voor de vegan variant) én het Sausje van Swaans ook van harte aanraden. Maar: alleen voor de experimentele eters.

Matthijs
Het Sausje van Swaans komt bovengemiddeld goed uit de verf bij de barbecue. Lekkere dingen op het rooster, gezellige mensen in de tuin (niet andersom!) en een zomers biertje binnen handbereik. Heb je een bluetoothspeaker, dan doet Jack Johnson het op zonnige dagen altijd goed. Of Manu Chao, de Frans-Spaanse troubadour. Dat is beter dan Frans-Duits. Met Kerstmis kun je de barbecue vervangen door het gourmetstel, het bier door wijn en Jack of Manu door Sky Radio, vooral als je je bezoek beu bent. Maar het sausje hoef je niet te vervangen. Dat past bij elke vurige gelegenheid. Bon appetit!

Sophie
Het eerste potje Sausje van Swaans bleef best een tijdje dicht in de koelkast staan, want net als collega Nora ben ik niet zo'n sauseter (op mayonaise bij de frietjes na). Totdat ik op een thuiswerkdag een simpele tosti kaas maakte en dacht: dat kan vast lekkerder. Na een goede klodder op mijn bord om in te dippen, was ik om. Burgers, tosti’s, gebakken aardappeltjes, schnitzels en crackers met kaas: onze saus is overal lekker bij. En ik ben niet de enige fan, ook mijn vriend wacht met smart op een nieuw potje.
Muziekje erbij?
Wat vrolijke klanken bij de saus? Kan gewoon. Luister hier naar onze eigen Swaans-playlist. Vol vrolijke klanken; je haalt er de zon mee in huis. Hoef jij geen dure vliegvakantie te boeken. Tel uit je winst!