Retail: business as unusual

Cezanne Duijvesz

Cezanne Duijvesz

Retail: business as unusual

In welke branche kun je plannen en anticiperen als een malle en word je toch vaak ingehaald door de realiteit? Juist, in retail. In deze branche héb je soms niks te plannen en te organiseren, maar moet je ineens rechtsaf in plaats van linksaf. Bijvoorbeeld door actuele ontwikkelingen (hallo corona). Retail is business as unusual.

Je kent het wel. Het is woensdagmiddag en op vrijdag moet de folder naar de drukker. Er missen alleen nog wat headings van maximaal vier woorden. In de wandelgangen hoor je dat de terrassen binnenkort weer open mogen. Dat vraagt om een snelle, sympathieke actie richting je horecaklanten. Oh, en volgens de weersverwachting wordt het volgende week eindelijk lente. Tijd om het barbecue-assortiment en de barbecuecollectie onder de aandacht te brengen want die omzet mag best een zet(je) krijgen.

Creatief vaatje
Onze vingers beginnen na het lezen van bovenstaande soort berichten in onze inbox te jeuken. Schrijf je voor retail? Volg deze spelregels:

  • Weet voor wie je schrijft. Als het goed is, kun je de persona’s van je lievelingsklanten dromen. Geen persona’s? Maak ze, of schakel hulp in.
  • Schrijf wervend en actiematig. Schrap lijdende vormen en lange zinnen. Kies kort, korter, kortst. Mand!
  • Kies speels, lichtvoetig en beeldend. Tenminste, als het om een kopregel, inleiding of tussenkop gaat. Daardoor pak je je lezer bij de lurven en neem je hem of haar mee door de tekst.
  • Schrijf laagdrempelig. Echt, makkelijk leest lekkerder. Niet imponeren, maar verleiden en overtuigen. Zorg dus dat je de aandacht vasthoudt.
  • Jij en je zijn de norm. Als je ergens u leest, kijk je voor de zekerheid even achterom om te zien of ze het niet per ongeluk tegen je ouders hebben. De u-vorm is passé, zeker voor retailers met brede doelgroep.
  • Online? Werk toe naar een duidelijke CTA. Want je kunt nog zo lekker vertellen over die scharreleitjes en verse aardbeitjes, maar je wil de deal wel sealen. Schrijven dus, die verleidelijke CTA die de kooplust aanwakkert of direct bevredigt.
  • It ain’t over till it’s over. Voer die toffe tone of voice door tot drie cijfers achter de komma. Spreek overal dezelfde taal, van nieuwsbrief tot magazine en van servicemail tot verzendbevestiging.

Ook profiteren?
Zoek je een contentpartner die jouw struggles herkent, van je schouders neemt? Die je collega op afstand is, actief en positief-kritisch meedenkt? Een partner die de actualiteit in het oog houdt en zelf aan de bel trekt als er kansen of bedreigingen loeren? En liefst ook eentje die snel levert en waar je ook afspraken mee kunt maken over de doorlooptijd. Wij werken graag en veel voor retailers. Omdat we het spel snappen (resultaat van jarenlange samenwerking en hard werken voor het vertrouwen van je klant). Omdat we feilloos mee kunnen in de dynamiek (hoi zevenkoppig team en korte lijntjes) en omdat we weten uit welk creatief vaatje we moeten tappen om verfrissend en onderscheidend te zijn.

Geen reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *