OnderhoudNL

Vijf zij-instromers
met een bijzonder verhaal

Matthijs Lodewijks

Matthijs Lodewijks

In het gure najaar van 2021 maakten we voor het eerst kennis met Koninklijke OnderhoudNL, de brancheorganisatie van specialisten in vastgoedonderhoud. We schreven toen een artikelreeks over duurzame mobiliteit. De samenwerking smaakte naar meer, bleek toen OnderhoudNL in de lente opnieuw op het display van onze SwaansPhone verscheen. Of we interesse hadden om een reeks artikelen over zij-instromers te schrijven, was de vraag. Daar hoefden we niet lang over na te denken.

Voor deze ‘onderhoudsklus’ spraken we vijf mensen met een bijzonder verhaal. Zo praatten we onder meer met de openhartige Maarten, die dapper vertelde over zijn verslavingsverleden en hoe zijn leven na een omscholingstraject weer glans kreeg. Chardley, een energieke dertiger met dezelfde dosis positiviteit als Churandy Martina sprak honderduit over zijn carri√®reswitch: van de fastfoodkeuken naar het schildervak. En Marjo, die na dertig jaar in de zorg uitstekend uit de verf komt bij het schildersbedrijf van haar broer.

En wij? Wij stelden vragen, maar zwegen vooral: gaven de mensen alle ruimte om zelf hun verhaal te vertellen. Daarna schreven we alles op. De hele reeks staat nu online, verrijkt met prachtige foto’s. En daar zijn we best wel een beetje trots op.