Vacatureteksten voor Google for Jobs schrijf je zo

Google for Jobs vacatureteksten

Binnenkort is Google for Jobs een feit en dan is het belangrijk dat jouw vacatureteksten hierop voorbereid zijn. Want: als jij je vacaturetekst optimaliseert voor deze hagelnieuwe service van Google, dan pak je een voorsprong op je concurrentie. Kandidaten weten jou makkelijker te vinden. Een goede tekst voor Google for Jobs is dus de kortste weg naar de beste match tussen werkgever en kandidaat. De hamvraag: wat moet je doen?

Wat is Google for Jobs?

Google for Jobs is een hagelnieuwe Google-service die momenteel in landen buiten Nederland wordt uitgerold. Je kan het het beste vergelijken met Google Shopping. Op basis van microdata gaat de zoekmachine vacatures zelf scannen en bovenin de zoekresultaten plaatsen. Nu strijden vooral de grote jobboards zoals Indeed en Monsterboard om de topposities in Google met bijvoorbeeld een pagina die alle vacatures van een bepaalde functiegroep bevatten. Individuele organisaties met losse vacatures kunnen hier nauwelijks tussenkomen.

Nog niet zeker

Het staat nog niet vast dat Google websites van bedrijven gaat crawlen op zoek naar vacatures. Het gaat in elk geval wel om een samenwerking tussen de grote jobboards en Google. Het is dus belangrijk dat de tekst van je vacature op deze jobboards geoptimaliseerd is. Hier gaat Google namelijk in elk geval cherrypicken en de beste (en meest uitgewerkte) banen selecteren voor een prominente weergave. Je kan gerust je vacature op meerdere portals posten. Er wordt er uiteindelijk maar eentje geindexeerd. De kandidaat bepaalt vervolgens zelf welk portal hij kiest om te solliciteren.

Waarom vacaturetekst voor Google for Jobs?

Vaststaat dat Google zelf vacatureteksten bovenin de zoekresultaten gaat plaatsen. De keuze gaat bepaald worden op basis van een algoritme. Relevantie voor de bezoeker staat daarbij centraal. Wist je dat nu al 73% van de werkzoekenden allereerst via Google op zoek gaat naar een nieuwe baan? Met de komst van deze nieuwe service gaat dat percentage zeker groeien.

Voordelen van Google jobs voor werkgevers:

 • Meer exposure voor vacatures op een prominente plek in de zoekmachine
 • Gericht de juiste kandidaten vinden door de slimme en gedetailleerde zoekcriteria
 • Hogere conversie door een extra platform voor jouw functies

Jouw vacature optimaliseren voor Google for Jobs?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer geschikte kandidaten voor jouw vacature.

1

Vaste prijs voor een opdracht

We inventariseren van tevoren wat je van ons verwacht als wij je webteksten gaan schrijven. We maken vervolgens een vaste projectprijs zodat jij precies weet waar je aan toe bent. Bij ons krijg je nooit onaangename verrassingen achteraf. Afspraak is afspraak.

2

Vindbare webteksten (SEO)

We gaan doelgericht te werk als we webteksten schrijven. Daarmee zorgen we ervoor dat jouw website optimaal zichtbaar wordt, zodat je meer leads, contactmomenten, offerteaanvragen en verkopen gaat realiseren. Ons tekstbureau is in het bezit van een SEO-certificaat en zijn getraind door een van de beste experts in zoekmachineoptimalisatie.

3

Flexibiliteit en zekerheid

Onze copywriters werken voor elk project in teamverband. Zo kunnen we snel schakelen en profiteert de klant van optimale creativiteit. Jij hebt daarnaast het voordeel van slechts één aanspreekpunt.

4

Persoonlijk contact

We kunnen geen goede teksten schrijven als we niet weten wat jouw doelen zijn. Daarom vinden we het belangrijk om direct met jou in verbinding te staan. In de meeste gevallen schrijven we webteksten nadat we een (telefonisch) interview met je hebben gehouden. En ook voor het luisteren naar je feedback over de teksten hebben we alle tijd.

5

Korte levertijden

Heb je een strakke deadline voor je websiteteksten? Geen punt! Klanten geven steeds weer aan erg blij te zijn met onze proactiviteit en snelheid. Wij gaan de uitdaging graag aan!

6

Veel en brede ervaring

Al sinds 2004 schrijven wij dagelijks teksten voor websites van uiteenlopende bedrijven, merken en non-profitorganisaties. We durven dus wel te stellen dat het met onze ervaring wel goed zit. Van mkb tot dienstverleners, vastgoedspecialisten en sociaal-maatschappelijke instellingen, ons portfolio is erg breed.

Wij schrijven al webteksten voor deze organisaties:

tekstschrijven coop
webteksten
copywriters online
Coop is een sterk groeiende supermarktketen met ruim 300 winkels in Nederland. 

Voor Coop schrijft Swaans Communicatie voor veel doelgroepen, zoals medewerkers, journalisten, stakeholders en consumenten. Moeiteloos zetten de tekstschrijvers een andere bril op en vertalen ze één boodschap naar meerdere kanalen en niveaus. Dat strategisch inzicht is voor mij erg waardevol, net als dat ik snel met ze kan schakelen. Omdat we elkaar al lang kennen en er bijna elke dag contact is, zijn we goed op elkaar ingespeeld. De samenwerking is heel persoonlijk, betrokken én professioneel. 

Yvonne van Asselt
Corporate Communicatie & MVO-manager
WonenBreburg is een sociale woningcorporatie in Breda en Tilburg.

Het team van Swaans Communicatie zie ik echt als een verlengstuk van onze organisatie. We werken al langere tijd samen, zowel voor ons bewonersblad als voor losse artikelen, en kennen elkaar dus goed. Een korte briefing is al genoeg voor een tekst met de juiste toon en inhoud. Ik heb nog nooit nee te horen gekregen: ze willen altijd helpen. Dat geeft mij veel vertrouwen en maakt samenwerken extra prettig.

Ingrid van Loon
Communicatieadviseur
ompro is expert in online marketing en seo.

De tekstschrijvers van Swaans Communicatie zijn ervaren en enthousiaste specialisten. Ze denken goed na over hoe ze een lezer in beweging krijgen. Welke toon en argumenten zijn daarvoor nodig, welke twijfels moeten we wegnemen, welke informatie is relevant, wat is het seo-doel? Ze stellen na het ontvangen van een briefing gerust kritische vragen om nog beter tot de kern te komen. Daar ben ik blij mee, want ik zie die betrokkenheid direct terug in het eindresultaat.

mark van tuel
Mark van Tuel
Ondernemer en seo-specialist

Een greep uit ons werk

Basiselementen vacatureteksten

Omdat Google kandidaten en werkzoekenden veel filter- en selectiemogelijkheden biedt, is het belangrijk dat je vacaturetekst de informatie bevat die dat mogelijk maakt. Kenmerken waar je aan kan denken zijn:

 • functienaam
 • reistijd
 • vestigingsplaats
 • naam bedrijf
 • type bedrijf
 • sector

Natuurlijk mag je altijd creatief zijn bij het schrijven van de teksten, maar het is wel erg belangrijk dat je concreet en duidelijk bent. Meer dan ooit is het belangrijk dat je de belangrijke woorden voor je vacaturetekst kiest die aansluiten bij wat de werkzoekende zoekt in Google.

Bijvoorbeeld
Je zoekt een manager voor de klantenservice. Nu zou je dat heel hip een ‘happiness manager’ kunnen noemen. Maar hoe groot is de kans dat een kandidaat hier zelf op gaat zoeken? Precies. Heel klein.

De belangrijkste eisen

De allerslimste keuze maken voor Google for Jobs, is een combinatie tussen content en techniek. Je moet de juiste velden invullen. Verreweg de meeste jobboards sluiten hun velden aan op de eisen die Google stelt. Maar wil je het precies weten: bekijk dan op het Google Developers portal het overzicht van de gewenste structured data.

Slimme keuzes in tekst

 1. Zorg voor een duidelijke, mainstream functieomschrijving. Een titel waarvan je weet dat mensen ernaar zoeken. Als je geen inspiratie hebt of twijfelt, kun je zelfs Google Trends raadplegen voor advies.
 2. Gebruik synoniemen in je tekst. Kies je voor de functienaam backoffice medewerker, vermeld in de tekst dan aanverwante termen, zoals administratieve ondersteuning, office management of secretariaat. En gebruik woorden in het semantische netwerk van de functie. In onze blog over semantic search lees hoe dit moet. Ben ook niet bang voor een samenstelling van zoekwoorden en afgeleiden. Hoe natuurlijker en kwalitatiever, hoe beter.
 3. Ben onweerstaanbaar. Google meet natuurlijk hoe lang jouw vacatures bekeken worden. Hoe duidelijker de interesse van je doelgroep, hoe meer spreekwoordelijke punten jij scoort voor de zoekmachine. Kortom, als je gestructureerd professioneel en verleidelijk communiceert, gaat dit een positief effect op de plek van jouw vacatures betekenen. Een tekst met de juiste triggers, met een goede lengte en een structuur die klopt als een bus, is dus essentieel.