Komkommertijd: gniffelen om slogans

Miriam Swaans

Miriam Swaans

Komkommertijd: gniffelen om slogans

Op warme zomerdagen zijn luchtige publicaties geoorloofd. Zeker als het letterlijk weer is om komkommers te eten en niet veel meer. Dus als tijdverdrijf op deze zomerse dag wat humor op het gebied van taal en tekst. Een bonte verzameling met missers, grootspraak, platte humor en smaakkeuzes waarover (niet?) te twisten valt.

Laat ik beginnen met een eigen anekdote. Een zeer gewaardeerde klant (een grote naam in de regio) had zelf een Engelstalige slogan bedacht. En trots dat ie was! Hij liet ‘m zijn fleetmanager binnen enkele weken op het hele wagenpark (+ 100 auto’s) zetten. Net als op de muur in de entree, op pennen, koffiekopjes en briefpapier. Mijn taalgevoel zei me meteen toen ik die slogan zag: hier klopt iets niet. Het was geen keiharde spelfout, maar ik had het gevoel dat deze oneliner in het grote verzamelwerk van Make that the cat wise thuishoorde. Met de beste (wellicht ietwat naïeve) bedoelingen, wees ik mijn klant erop. En ik bood aan mijn vaste vertaler ernaar te laten kijken. Dat vond ie wel een goed idee.

De output was precies zoals ik verwacht had. We hadden een typisch gevalletje Dunglish (Dutch – English) te pakken. In eerste instantie dacht ik: had ik maar mijn mond gehouden! Nu moet ik die beste man gaan zeggen dat zijn hele wagenpark verkeerd beletterd is, dat ie z’n notitieblokken maar snel moet opmaken en nog een nieuwe edit van zijn bedrijfsfilm kan bestellen. Ik raapte alle moed bij elkaar en belde hem op met de uitslag. En toen bleek maar weer eens, dat alles relatief is. Voor mij was deze taalmisser een onoverkomelijk iets, voor hem een wissewasje. Want wat was zijn reactie? “Ach, wat maakt het ook uit? We hebben toch geen klanten in Engeland!”

Nog twee mooie voorbeelden uit onze eigen stad Tilburg:

slechte slogans
slechte slogans
Maar ook buiten Tilburg kunnen ze er wat van!

slechte slogans

slechte slogans 6
Nog tijd om meer gniffelslogans te bekijken? Bekijk dan deze websites eens:

Slechte Slogans Blogspot

Henk van de Scher

MKB Slogans

Fijne komkommertijd! Geniet er maar van, het is zo weer voorbij!

 

2 Reacties

IngerMarlies schreef:

Grappig! Maar die van Arie Kreuk vind ik eigenlijk wel slim 🙂 . Daar is in ieder geval over nagedacht.

Dennis van Hest schreef:

Welkom in onze wereld! 😉 Hilarisch!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *