Bezint eer gij brieft

Miriam Swaans

Miriam Swaans

Bezint eer gij brieft

Afkloppen. Het gebeurt gelukkig maar zelden dat wij een tekst schrijven die de plank volledig misslaat. En ik roep in mijn enthousiasme weleens: wij hebben aan een half woord genoeg! Dom eigenlijk, want een beperkte briefing zorgt voor onnodig veel ruis op de lijn. En dus soms ook voor teksten die niet 100 procent raak zijn. Als je al jaren voor een klant werkt, zal die er niet zo zwaar aan tillen en komt het bovendien niet vaak voor. Maar in een nieuwe samenwerking kan het de verhoudingen direct op scherp zetten. Met een duidelijke briefing voorkom je twijfels of onjuiste aannames. Je geeft de schrijver alle tools in handen om de beste tekst te schrijven. Een case uit onze eigen praktijk met verbetersuggesties.  Ook voor onszelf. Want we moeten soms gewoon wat strenger zijn. Foei!

Kun jij vanmiddag even een bericht schrijven over de introductie van ons nieuwe product X? Zie leaflet in de bijlage. Morgenvroeg moet het de deur uit. Dank! Wat voor bericht: nieuwsbericht (voor intern of extern?), persbericht? Aan wie gericht: collega’s, potentiële of bestaande klanten, persrelaties? Wat weten zij al van dit product? En wat weten ze nog niet, maar moeten ze na het lezen zeker wel weten? Bij het uitblijven van reactie op deze vragen, maak ik toch maar een opzet. Want ik weet: deze klant heeft altijd haast en wil gewoon dat ik het regel. Lucky me dat ik ‘m al een tijdje ken en goed gegokt heb. Hij wil een nieuwsbericht voor op zijn website met een afgeleide voor Facebook en zijn persoonlijke LinkedIn-pagina. Deadline gehaald, klant tevreden en dus probleem opgelost. Maar wel met meer geluk dan wijsheid. En met een valkuil voor mezelf. Waarschijnlijk krijg ik ook de volgende keer weer een cryptogram toegestuurd.

De vijf w’s
Vanzelfsprekend is het fijn om samen te werken met iemand die jou begrijpt en altijd weet wat je wilt. Desalniettemin is het de moeite waard om wat meer energie in je briefing te steken. Waarom? Omdat het zonder twijfel leidt tot een beter eindresultaat. Ik als tekstschrijver maak dan gefundeerde keuzes gericht op de communicatieve doelstelling. In plaats van voor algemeenheden kan ik kiezen voor iets specifieks. En al in de eerste zin kan ik superrelevant zijn voor de doelgroep. Met het gevolg dat de juiste mensen goed zullen lezen en het bericht onthouden. De simpele vijf W’s zijn genoeg om zaken een stuk duidelijker te krijgen.

  • Voor wie is de tekst bedoeld?
  • Waar wordt de tekst geplaatst?
  • Wat is de boodschap die je wilt vertellen?
  • Waarom is de boodschap relevant voor de doelgroep?
  • Wanneer gaat er iets plaatsvinden of gaat het bericht verschijnen?

Neem eens de proef op de som: gun jezelf drie minuten om een goede briefing te maken (voor een tekstschrijver of iemand anders die een opdracht voor je gaat uitvoeren!) en je zult zien wat er gebeurt…

Geen reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *