5 tips waarmee je álles uit elk interview haalt

Sophie Bogaers

Sophie Bogaers

5 tips waarmee je álles uit elk interview haalt

Je zit er klaar voor. Ingelezen en wel. Pen en papier in de aanslag. Headset op. Een grote mok thee op je bureau. Het interview kan beginnen. Dit is jouw eenmalige kans om iets moois te maken van wat een ander jou gaat vertellen. Maar: van tevoren heb je vaak nog geen idee wie je tegenover je hebt. Een onstopbare spraakwaterval of een zwijgende introvert?

Het is aan jou om het gesprek te regisseren en sturen, zodat je ophaalt wat je nodig hebt en daarnaast een positief gevoel achterlaat bij je gesprekspartner (en jezelf). Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom lees je hier 5 tips waarmee je álles uit elk interview haalt, zonder dat je een robot wordt tijdens het gesprek. Want, spoiler: hoe normaler het gesprek, hoe meer je te weten komt 😉.

1. Bedenk welke informatie je wil ophalen (maar sta ook open voor een onverwacht verhaal).

Je wil de juiste vragen stellen, zodat je een compleet verhaal kunt maken. En je wil de juiste snaar raken, want er moet een verhaal ontstaan dat boeit. Natuurlijk is het fijn als je interviewkandidaat met een prachtig verhaal op de proppen komt. Maar als interviewer heb jij ook een vinger in de pap. Bedenk voorafgaand aan het gesprek wat jij gaat overbrengen met het artikel. En leg het doel van het artikel ook uit aan de geïnterviewde. Ligt de nadruk op iemand persoonlijke verhaal of wil je een deskundige blik op een bepaalde kwestie? Wil je een onderwerp vanuit een specifieke hoek belichten? Of wil je informeren en kennis delen? Waak er wel voor dat je niet al te veel tunnelvisie hebt over hoe jij de tekst voor je ziet. Sta open voor wat iemand te vertellen heeft. En laat je niet uit het veld slaan als het anders loopt dan je vooraf dacht.

Tip: is er iets niet helemaal duidelijk? Vraag dan ook gerust voorbeelden ter verduidelijking. Voorbeelden helpen vaak iets ingewikkelds tastbaar te maken.

2. Bedenk voor wie je het verhaal maakt (en schrijf de tekst met die doelgroep in je achterhoofd).

Elke tekst die je schrijft, schrijf je voor de lezer. Houd tijdens het interview de doelgroep in het achterhoofd. Alleen dan kun je toewerken naar een verhaal dat álle informatie geeft die de lezer nodig heeft.

3. Schrijf vragen uit (maar houd je er niet per se strak aan vast).

Een leidraad hebben voor een gesprek, is altijd prettig. Schrijf daarom wat vragen uit, zodat je nooit met je mond vol tanden komt te staan. Handig als je zelf even niet meer weet hoe je kunt doorvragen, bijvoorbeeld. Begin altijd met simpele, makkelijke vragen en ga daarna pas de diepte in. Zo geef je de geïnterviewde de tijd om te wennen en te ontspannen. Overigens hoef je je écht niet strak aan je vragenlijst vast te houden. Het interview mag lopen als een gewoon gesprek. Want: voelt iemand zich op zijn gemak? Dan durft hij meer te vertellen!

Tip: stel zo veel mogelijk open vragen. Met open vragen dwing je de geïnterviewde goed na te denken over het antwoord en zijn formulering. Op die manier krijg je de meeste informatie. Ben niet bang om stiltes te laten vallen als jouw gesprekspartner nadenkt: je geeft hem gewoon de tijd hiervoor.

4. Registreer het gesprek (maar blijf wel alert).

Niemand kan alles onthouden. Maak dus aantekeningen. Die kun je natuurlijk met pen en papier maken. Maar: dat kan het gesprek wel vertragen (als jij net je zin nog even moet opkrabbelen en iemand alweer iets heel interessants zegt). Soms is het daarom fijner om het gesprek op te nemen en later stukjes terug te luisteren. Via Teams kan dat heel gemakkelijk. En via elke smartphone ook. Vraag vooraf wel altijd even om toestemming. En houd je aandacht ook tijdens het gesprek erbij, dan speel je het gemakkelijkst in op wat jouw gesprekspartner vertelt.

Tip: neem je een gesprek op? Zorg dan toch voor dat je pen en papier klaar hebt liggen. Vaak heb je geen zeeën aan tijd om interviews eindeloos terug te luisteren. Met pen en papier bij de hand schrijf je gemakkelijk snel de tijd van een potentieel interessante quote op.

5. Luister écht (en ben dus niet al bezig met je volgende vraag).

De belangrijkste tip uit dit lijstje: luister écht naar je gesprekspartner. Als interviewer plaats je jezelf op de achtergrond. Het gaat niet om jou, jouw mening is even niet belangrijk. Met de juiste aandacht voor je gesprekspartner en prettige communicatie vanuit oprechte interesse, kom je vaak heel veel te weten. Vragen die voortkomen uit jouw eigen interesse leiden namelijk tot de mooiste antwoorden. En tot de kern van het verhaal. Waar jij om uitleg vraagt, kom je tot een diepere laag in het gesprek.

Tip: stel samenvattende controlevragen om te bepalen of je iets goed hebt begrepen. En vraag aan het einde of er dingen zijn die je bent vergeten of die de ander wil aanvullen.

Dus: weet jij wat je wilt overbrengen? Voor wie het uiteindelijke artikel is? Heb je je vragenlijst bij de hand? Eventueel wat opnameapparatuur? En heb je je oren gespitst? Start het interview! Jouw goede voorbereiding zie je terug in het eindresultaat, maar geeft jou vooral ook rust om je werk te doen, zodat je soepel een tekst kunt schrijven.

En geef je het juist liever uit handen? Dat kan natuurlijk ook. Bij Swaans Communicatie zijn wij gespecialiseerd in interviewen en verhalen schrijven. Wij helpen je graag!

Geen reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *