10 tips voor effectieve vacatureteksten

Hilde Gilissen

Hilde Gilissen

10 tips voor effectieve vacatureteksten

Je bent op zoek naar personeel. Betrouwbare en betrokken medewerkers, die van aanpakken weten. Want jij wil groeien, je wil vooruit. Maar dan moet je dat talent wel aan weten te trekken. Geen eenvoudige klus in een overspannen arbeidsmarkt. Met effectieve vacatureteksten vind je de juiste mensen voor de functie, óók nu. Hoe je die vacaturetekst schrijft? Swaans weet raad. Tien tips!

Op dit moment staan er ruim 387.000 vacatures online, meldt het CBS. Nooit eerder was de vraag naar personeel zo groot in een markt waarin het aanbod zo klein was. In zo’n overspannen arbeidsmarkt is opvallen met je vacaturetekst een uitdaging. Maar hé, jij bent niet voor één gat te vangen toch? Met onze tien tips schrijf jij een ijzersterke tekst waarmee je de juiste kandidaten aantrekt. Klaar om je lezer bij de lurven te grijpen?

1. Kies een goede functietitel

Een goede functie- of vacaturetitel is glashelder. De titel maakt duidelijk welke werkzaamheden jouw kandidaat gaat vervullen en eventueel op welk niveau en binnen welke sector. Goede voorbeelden zijn senior communicatieadviseur, stagiair accountmanager buitendienst of medewerker zorg binnen de dementiezorg. Met zo’n titel weet de juiste kandidaat je sneller te vinden. En Google trouwens ook.

2. Ga het gesprek aan

Met jouw vacaturetekst wil je dat de lezer zich aangesproken voelt. Ga dus het gesprek aan: spreek je lezer direct aan met je of u en stel vragen. Dat houdt de vaart erin en maakt het gelijk wat persoonlijker. In plaats van ‘We zoeken iemand die van schrijven houdt’, zeg je bijvoorbeeld: ‘Houd jij van schrijven?’.

3. Geef een concrete functieomschrijving

Met een breed ingestoken vacaturetekst bereik je misschien een groter publiek, maar je spreekt niemand écht aan. Liever wat minder sollicitanten dus, maar die wel écht bij de functie passen. Zet met een duidelijk profiel scherp in. Geef een heldere taakomschrijving, vermijd clichés en benoem concrete voorbeelden van taken en vaardigheden.

4. Breng vaart in je teksten

Vacatureteksten kunnen nogal eens saai of langdradig zijn. En dat terwijl je juist een vuurtje wil aanwakkeren bij je lezer! Een trucje om vaart te brengen in je tekst is om de bedrijvende vorm te gebruiken, en niet de lijdende vorm. In plaats van: ‘Kandidaten worden in week 17 uitgenodigd voor een gesprek’, zeg je ‘We nodigen je in week 17 uit voor een gesprek’.

5. Maak je tekst scanbaar

Feit: beeldschermlezers scannen graag. Maak het je lezer makkelijk en zorg ervoor dat in één oogopslag duidelijk is wat de functie inhoudt. Je maakt je tekst scanbaar en overzichtelijk met duidelijke koppen en tussenkoppen. Maar ook met alinea’s, witregels en bulletpoints. Dat maakt je tekst ook gelijk goed leesbaar op smartphones en tablets.

10 tips voor effectieve vacatureteksten
6. Wees inclusief

Wil je divers talent werven, zorg dan dat je niemand uitsluit. Met een inclusieve tekst discrimineer je niet en sluit je aan bij de belevingswereld van een divers publiek. Dat begint al met de functietitel. Kies voor een neutrale vorm (niet schoonmaakster, maar schoonmaakhulp) of wees supertoegankelijk met een titel als Directeur (V/M/X). Nog een tip: let op figuurlijk taalgebruik. Dit kan lastig zijn voor mensen met Nederlands als tweede taal.

7. Let op genderconnotatie

Woorden hebben een bepaalde genderconnotatie. Dat betekent dat sommige woorden (onbewust) mannelijk, vrouwelijk of neutraal aanvoelen. Gevoelig, betrokken en verzorgend voelen bijvoorbeeld vrouwelijk aan, terwijl ambitieus, commercieel en ondernemend vaker aan mannen worden toegeschreven. Ben je specifiek op zoek naar een vrouw? Gebruik dan vrouwelijke connotaties in je tekst; vrouwen voelen zich hierdoor sneller aangesproken.

8. Vermijd clichés

Wil je je onderscheiden met jouw tekst, dan ben je dus niet op zoek naar een stressbestendige spin in het web die out of the box denkt. Wees in plaats daarvan concreet en beschrijf de kandidaat die je écht voor ogen hebt. Zeg bijvoorbeeld: ‘Je wordt blij van werken met cijfers, digitale tools en ICT. Tegelijkertijd krijg jij energie van mensen om je heen, want je hebt regelmatig contact met je cliënten en voorziet hen graag van advies.’

9. Schrijf aantrekkelijk

Een aantrekkelijke tekst is goed geformuleerd en leest prettig. Óók op een smartphone of tablet. Superbelangrijk als je je lezer wil (blijven) boeien. Een aantrekkelijke tekst is scanbaar (zie punt 5), maar er zijn meer trucjes. Gebruik professioneel beeld (liefst geen stockfoto’s), wissel lange en korte zinnen met elkaar af, werk met opsommingen en lijstjes en vermijd moeilijke woorden.

10. Wees geen Coolblue

Tot slot: veel organisaties willen (vacature)teksten in de schrijfstijl van Coolblue. Hartstikke leuk, vooral als je Coolblue bént. Ben je dat niet? Wees daar dan ook trots op: jij hebt je eigen identiteit. Schrijf met een tone of voice die het karakter van jouw organisatie laat zien. Juist daarmee kun je je onderscheiden. Dat maakt je verhaal oprecht en authentiek.

Kun je toch nog hulp gebruiken bij je vacaturetekst? Wij helpen je graag; daar zijn we toevallig best goed in. Kun jij je bezighouden met waar jij goed in ben. Zodat je écht kunt groeien! 😉

Geen reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *